Nesmysly, které vás mohou zabít. Neuvěřitelné, jaké "zaručené" rady kolují ve spojení se srdcem
Zdravé a správně fungující srdce je samozřejmě základ každého života. Žijeme však ve světě byznysu a někteří lidé se snaží z čehokoli vyrýžovat peníze. Zdraví člověka není výjimkou. Více či méně úmyslně pak do světa vypouštějí mýty, které mohu být doslova životu nebezpečné.
Stravovací trendy se v poslední době hodně mění a je těžké udržet krok s tím, co je zrovna zdravé, a co ne. Je proto důležité umět oddělit fakta od nesmyslů a čerpat informace jen z ověřených zdrojů. Tady je přehled nejčastějších mýtů, které se týkají potravin prospěšných vašemu srdci. Rozhodně jim nevěřte, raději se držte následujících ověřených rad.
Čím nižší příjem tuku, tím lépe
Ještě před několika lety byla dieta s nízkým obsahem tuku považována za nejlepší volbu, pokud jde o snížení rizika srdečních onemocnění. Nyní se ale situace výrazně změnila a většina výživových expertů doporučuje na podporu zdravého srdce středomořskou stravu jako nejvhodnější i přesto, že obsahuje nemálo tuků. Některé tuky – například olivový olej či rybí tuk – jsou totiž pro srdce (a nejen pro něj) velice prospěšné a důležité.
Středomořská strava klade důraz na zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky stejně jako na zdravé tuky, jako jsou ryby, mořské plody, ořechy či olivový olej. Všechny tyto potraviny pomáhají udržet správnou hladinu "hodného" HDL cholesterolu. Mnozí výrobci potravin dnes v přehnané snaze nabízet zákazníkům nízkokalorické potraviny tuk z produktů často odstraňují, ale nahrazují ho rafinovanými cukry, které jsou bohužel pro zdraví mnohem škodlivější.
Strava pro zdravé srdce je mdlá a bez chuti
Hodně lidí se mylně domnívá, že jídla vhodná pro správnou funkci srdce neobsahují žádnou sůl, tuk ani koření, a jsou tedy naprosto bez chuti. Jak bylo řečeno v předchozím odstavci, strava pro zdravé srdce je bohatá na prospěšné rostlinné tuky, které jsou také nositelem chuti. Například plátek avokáda na celozrnném pečivu, hrst oříšků v dušené zelenině nebo pár kapek kvalitního olivového oleje v rajčatovém salátu zajisté uspokojí vaše chuťové pohárky a udělá dobře vašemu srdci.
Co se soli týče, většina z nás jí konzumuje mnohem více než doporučené množství, protože ji získáváme hlavně z průmyslově zpracovaných potravin, nikoli tak, že bychom používali slánku. Malé množství soli při vaření určitě není problém, navíc se může krásně doplňovat s různými druhy výrazného koření či česnekem, cibulí a citrusovými plody. Takže pokud to jde, vyhýbejte se polotovarům a raději si vařte sami a nebojte se s příchutěmi experimentovat.
Nasycené tuky nejsou pro srdce špatné
V poslední době se lékařská literatura zabývala vztahy mezi konzumací nasycených tuků a srdečními chorobami. Mělo se za to, že nasycené tuky nejsou pro srdce až tak škodlivé. Podle kritiků z řad vědců však tato analýza rozhodně není přesná. Naopak existují důkazy, které spojují vyšší příjem nasycených tuků se zvýšeným rizikem onemocnění srdce.
Mezi nasycené tuky patří máslo, sádlo, ztužené tuky, uzeniny, tučné maso nebo i některé mléčné výrobky. Je dobré tyto tuky nahradit zdravějšími mono nenasycenými mastnými kyselinami, jako jsou například olivový, kokosový či řepkový olej, kvalitní margaríny, oříšky, semínka nebo rybí tuk.
Jak snížit hladinu cholesterolu v krvi?
Zní to nelogicky, ale cholesterol, který do sebe dostanete v jídle, není jeho hlavním zdrojem v těle. Většina cholesterolu, který ve vašem organizmu cirkuluje, je produkován játry, takže i když ho budete konzumovat méně, nebude to mít na organizmus až takový vliv.
To však neznamená, že byste si množství potravin bohatých na cholesterol (tučné maso, klobásy, slanina, sýry, různé druhy zmrzliny atd.) neměli dobře hlídat. Takové potraviny totiž obsahují velké množství tuku, nasycených mastných kyselin a samozřejmě i kalorií.
Čokoláda je pro srdce zdravá
Zní to až příliš skvěle na to, aby to byla pravda, nemyslíte? Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které obsahují přírodní fytonutrienty, tzv. flavonoidy. Jsou to přírodní látky, které pomáhají udržovat krevní tlak v normě a zlepšují průtok krve do srdce. Jenže ne všechny čokoládové výrobky obsahují dostatečné množství flavonoidů. Jejich obsah totiž klesá při průmyslovém zpracování čokolády, kdy se přidávají látky jako cukr nebo mléko.
Čím více je čokoláda hořká, tím více zdraví prospěšných flavonoidů obsahuje. Pokud nejste milovníky hořké čokolády, nezoufejte. Jahody, jablka, ořechy, cibule nebo čaj jsou také bohaté na flavonoidy. Navíc tyto potraviny neobsahují zbytečné kalorie a samozřejmě ani nejsou průmyslově zpracované.